• Jasper

Ascorbinezuur in babyhapjes

Wat is ascorbinezuur? Waarom wordt het toegevoegd aan groente- en fruithapjes voor baby’s? En bestaat er een alternatief?


Wat is ascorbinezuur?


Vitamine C of ascorbinezuur is de bekendste vitamine. De herkomst van het woord ascorbinezuur is Grieks. “A” betekent tegen en “scorbine” verwijst naar scheurbuik. Scheurbuik was eeuwen geleden een veel voorkomende ziekte aan boord van zeilschepen. De bemanning at tijdens de tocht langdurig geen verse groenten of fruit. Hierdoor ontstond een vitamine C tekort. De oplossing voor deze “ziekte”, wat feitelijk geen ziekte was maar een vitaminetekort, is het eten van voeding waarin vitamine C zit.

Vitamine C heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Je lichaam produceert geen vitamine C en daarom is het belangrijk om dit dagelijks via voeding binnen krijgen. Dit is tegenwoordig goed haalbaar, aangezien het in heel veel groenten, fruit en aardappelen zit. Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je voldoende vitamine C binnen. (1)


Waarom wordt ascorbinezuur toegevoegd aan groente- en fruithapjes voor baby’s?


Aan een groot deel van de voedingsmiddelen in de supermarkt wordt ascorbinezuur toegevoegd. Je kan het op etiket van het product terugvinden tussen de ingrediënten als vitamine C, E300 of E301. (1) Het wordt gemaakt door de “bacteriële fermentatie van glucose, gevolgd door een chemische oxidatiestap”(2) en het ziet er uit als witte fijne korreltjes, een beetje vergelijkbaar met suiker of zout. De functie van ascorbinezuur is verschillend per product. Bijna al het supermarktbrood bevat bijvoorbeeld ascorbinezuur. Hierdoor hoeft het deeg minder lang te rusten om een sterk glutennetwerk te krijgen. Binnen babyvoeding wordt ascorbinezuur standaard gebruikt voor de houdbaarheid van het hapje te verlengen en om verkleuring tegen te gaan.


Vitamine C, E300 of ascorbinezuur


Bestaat er een alternatief?


In plaats van de droge vorm van vitamine C toe te voegen zou je ook kunnen werken met bijvoorbeeld vers citroensap. De laatste jaren worden er ook steeds vaker concentraten of extracten uit acerolakersen gebruikt, aangezien deze exotische kersen een hoog gehalte ascorbinezuur bevatten. Deze ingrediënten zijn duurder dan de droge vorm van ascorbinezuur en je moet er ook veel meer van toevoegen om tot een vergelijkbaar resultaat te komen. Daarnaast kan het ook de smaak beïnvloeden. (3)

Een andere optie is om te kiezen voor producten met een beperktere houdbaarheid. Want waarom zou babyvoeding ouder moeten zijn dan het kindje dat het eet? Bij pure baby foods gebruiken we geen hittesterilisatie, maar cold-pressen we onze verse groente- en fruithapjes. Hierdoor verlengen we de houdbaarheid met een paar weken, maar behouden we voedingswaarde, smaak en kleur. Het mooie hiervan is dat we nooit met kunstmatige conserveermiddelen, concentraten of extracten werken. Alle ingrediënten die afgebeeld zijn op de voorkant van onze verpakking, dat zijn alle ingrediënten die gebruikt zijn om het hapje te maken. Een perfect tussendoortje voor jouw kleintje dus!Bronnen:

1. Voedingscentrum. (2019). Vitamine C (ascorbinezuur). Retrieved from http://bit.ly/2OINeXe.

2. Food-Info. (2019) E300 Ascorbinezuur. Retrieved from http://bit.ly/383FlDy.

3. Sonneveld. (2019) Feit & Fabel over ascorbinezuur. Retrieved from http://bit.ly/361sBvs.

schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang €2 korting bij je eerstvolgende bestelling in onze webshop

volg ons op social media

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

© 2019 pure baby foods | privacy verklaring | cookiebeleid | Amsterdam, Nederland