• DieetPlaneet

De eerste 1000 dagen en de eerste hapjes

Bijgewerkt: jan 10

Dit is een gastblog van diëtistenpraktijk DieetPlaneet.


Wat je baby eet in de eerste 1000 dagen van z’n leventje heeft veel invloed op de (toekomstige) fysieke én mentale gezondheid. In deze periode groeit en ontwikkelt je spruit zich namelijk het snelst. Het fijne is, dat je hier als paps en mams veel invloed op hebt. Hoewel je ook best wat uitdagingen kunt tegenkomen! In deze blog geven we al wat tips. Wil je nog meer weten? Schrijf je dan in voor de workshop ‘Power to the babies!’ over de eerste 1000 dagen op 25 januari.Wat wordt precies bedoeld met de eerste 1000 dagen?

Zwangerschap: 270 dagen + de eerste 2 jaar: 730 dagen = 1000 dagen


Vóór de conceptie en tijdens de zwangerschap

De 1000 dagen gaan in op het moment van zwangerschap. Dus wat mama eet tijdens de zwangerschap (en zelfs wat beide ouders eten en drinken vóór de conceptie) is van invloed op de gezondheid van de baby. Als jullie eetpatronen nog niet geweldig zijn, is het goed om daar iets aan te doen zodra je weet dat je zwanger wilt worden. Twijfel je of je eetpatroon gezond is? Maak dan een afspraak met een gespecialiseerde diëtist.


400 dagen: de eerste hapjes

Wij stappen in deze blog in op de (ongeveer) 400ste dag van het leven van je baby. Een bijzondere periode waarin je kindje z’n eerste hapjes gaat nemen.


Wanneer beginnen?

Je kunt vanaf 4 maanden beginnen met de eerste fruit- en groentehapjes. Hoe je weet of je kindje eraan toe is? Als hij goed rechtop zit, veel in zijn mond stopt (daar lekker veel bij kwijlt) en nieuwsgierig naar je kijkt terwijl je zit te eten, kan je concluderen dat ie klaar is voor het eerste hapje. Is je telg er nog niet aan toe? Forceer het niet, je hebt nog even.


Hoe pak je het aan met de eerste hapjes?

In de eerste 6 maanden is borst of flesvoeding de basis, dat wordt in dit stadium nog niet afgebouwd. De eerste hapjes kan je beschouwen als spel en oefening. Misschien ook een oefening in geduld (voor jezelf ;)).


10 tips

 1. Begin met ongemengde smaken, dus alleen banaan of alleen broccoli. Op die manier kan je baby wennen aan een specifieke smaak. Geef een soort groente meerdere dagen achter elkaar.

 2. Je pureert het (rijpe) fruit of de (gekookte) groente helemaal fijn zonder toevoegingen.

 3. Maak in een keer een grotere hoeveelheid die je invriest, dat kan je heel handig met een ijsblokjes vorm doen.

 4. Begin met zachte, zoete smaken (zoals wortel, pompoen, peer, banaan, mango, meloen, perzik).

 5. Begin met een paar lepeltjes per dag.

 6. Geef het hapje na de borst of flesvoeding, niet als je baby honger heeft.

 7. Gebruik geen blikgroente of bereide diepvriesgroente (zout) en ook nog geen peulvruchten zoals witte bonen, deze bevatten veel eiwitten en kunnen nog niet goed verteerd worden.

 8. Wil je met brood beginnen? Doe dat nadat je baby wat ervaring heeft opgedaan met het eten van groente en fruit en geef een korst (van liever niet al te vers brood).

 9. Pap geven? Kies haver of tarwe, je hoeft geen rekening te houden met gluten. Pap op basis van rijst liever niet i.v.m. verontreiniging. Wees ook gematigd met rijstwafeltjes.

 10. Blijf ontspannen en positief, ook als het niet meteen fantastisch gaat.


Allergieën voorkomen

De inzichten zijn veranderd; tot enkele jaren werd geleden nog geadviseerd om geen ei en noten te geven maar het aantal allergieën bleek juist te zijn toegenomen. Na een groot onderzoek in 2017 is het devies om juist vroeg (vanaf 4 maanden) met pinda’s en ei te starten*. Hoe vroeger je ermee start, hoe kleiner de kans op een allergie. Het lichaam leert de eiwitten die erin zitten dan namelijk al (her)kennen. Het is daarom raadzaam om vanaf 4 – 6 maanden te beginnen met een klein beetje pindakaas of ei door het fruithapje te mengen.


*Heeft je baby koemelkallergie? Dan verloopt de introductie anders. Raadpleeg in dat geval een gespecialiseerde diëtist (zoals Irene Wassink).


Vanaf 6 maanden

Vanaf 6 maanden is alleen borst- of flesvoeding niet meer genoeg om je kleintje van genoeg energie en voedingsstoffen te voorzien. Het moment is aangebroken dat je de introductie van vast voedsel niet meer kunt uitstellen.

Menu bij 6 maanden

 • 4-5 x borst-/ flesvoeding

 • 1 fruithapje

 • 1 groentehapje

Menu bij 7 maanden

 • 3-4 x borst-/ flesvoeding

 • 1 fruithapje

 • 1 groentehapje

 • 1 broodmaaltijd (zonder beleg) of pap

Een gezond eetpatroon voor mini-me

De basis voor het latere eetpatroon én eetgedrag van je kindje wordt in de eerste 2 jaar gevormd. Als ouder(s) heb je hier veel invloed op, dus logisch dat je het goed wilt doen. Toch is het voor iedereen het beste om er relaxt en geduldig in te blijven staan, ook als het niet meteen van een leien dakje gaat. Het belangrijkste wat je als ouders kunt doen is: het goede voorbeeld geven. Als je kindje jou met smaak spruitjes ziet eten, is de kans groter dat hij/ zij ze op een gegeven moment ook met smaak naar binnen schuift. Maak met elkaar een gezellige, positieve ervaring van het eetmoment. Wist je dat het heel normaal is dat kids in eerste instantie vaak geen liefhebber van groente zijn? Groente is bitter. En in de natuur betekent een bittere smaak vaak giftig! Soms moet een kind iets wel 15 keer proeven voordat ie de smaak gaat leren waarderen. Geduld is key.


Meer weten?

Ben je benieuwd op welke manieren je de eerste hapjes aan kunt pakken en hoe je dit daarna doorzet? Of heb je behoefte aan meer houvast omtrent het introduceren. Wil je handvatten hoe je omgaat met ‘moeilijk’ eetgedrag? Meld je dan aan voor onze volgende editie 'power to the babies' op 25 januari via deze link!
Wist je dat

 • Kinderen op van alles kauwen om hun speekselklieren te ontwikkelen? Speeksel is nodig om het eten goed te kunnen kauwen en doorslikken.

 • Vitamine B6 en volkoren granen de cognitieve functie van het brein verbeteren? Verwerkt vlees en gefrituurd voedsel lijken juist het tegenovergestelde doen. In een nieuwe studie laten onderzoekers de relatie zien tussen voedsel dat op jonge leeftijd is geconsumeerd en het cognitieve vermogen tijdens de volwassenheid. (bron: voedingnu)

 • Een notenrijke voeding van zwangere vrouwen in hun eerste trimester een gunstige invloed lijkt te hebben op de cognitieve functies van hun kinderen, op het concentratievermogen en het langetermijngeheugen? Deze associatie komt naar voren in een studie van het Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) die is gepubliceerd in het European Journal of Epidemiology. De onderzoekers zien vooral een gunstig effect als de noten in het eerste trimester worden gegeten. (bron: voedingnu)

schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang €2 korting bij je eerstvolgende bestelling in onze webshop

volg ons op social media

 • Facebook - Black Circle
 • Instagram - Black Circle

© 2019 pure baby foods | privacy verklaring | cookiebeleid | Amsterdam, Nederland