• Jasper

de eerste hapjes van je kindje

Bijgewerkt: 20 mei 2019

De eerste hapjes van je baby zijn spannend – de fase van alleen melk is voorbij en een heel scala van nieuwe smaken en texturen begint. Deze overgang kan ook veel vragen oproepen bij ouders. Wanneer begin ik? Welke eerste hapjes zijn het beste voor mijn kindje? Wat doe ik bij allergische reacties? En geef ik daarnaast nog steeds borstvoeding?


Je kind is klaar voor de eerste hapjes als hij of zij aan de volgende drie vereisten voldoet:

  • Rechtop zitten en het hoofdje recht houden gaat gemakkelijk. Dit betekent dat hij of zij waarschijnlijk eten kan doorslikken.

  • De hand-oog coördinatie van je kindje is goed genoeg om naar voeding te kijken, het op te nemen en het in de mond te plaatsen.

  • Voeding doorslikken lukt. Als je baby niet klaar is, dan zal hij of zij de tong gebruiken om de voeding uit de mond te duwen.

Dit is meestal tussen de zeventiende week en de zesde maand. Geadviseerd wordt om niet later dan de zesde maand met de eerste hapjes te beginnen, want tegen die tijd begint de ijzervoorraad van je kleintje op te raken en moet er ijzer uit vaste voeding gehaald worden. (1)


Variatie, zowel qua smaak als textuur, blijkt het toverwoord bij het kiezen van de eerste hapjes. Tot heel recent was de overtuiging dat je altijd met een enkele groente moest beginnen. Deze groente bied je enkele dagen aan en dan stap je pas over naar een volgende groente. Fruit zou pas later komen. De achterliggende redenering was dat baby’s sowieso het zoete van fruit lusten, maar het bittere van groenten niet. Deze regels lijken echter achterhaald te zijn. Wil je van je kleintje een ware groente- en fruitliefhebber maken, geef dan vanaf het begin de hele regenboog van opties: verse groenten en fruit met verschillende smaken. Starten met fruit betekent niet dat je baby later minder graag groenten gaat eten. Dus geef groenten én fruit, apart of samen. Wees creatief! Er is zelfs onderzoek dat aantoont dat de acceptatie voor groenten verbetert wanneer je deze combineert met fruit. (2)


Ook voor de textuur van de eerste hapjes lijkt variatie de sleutel te zijn. Probeer zowel lepelvoeding als stukjes aan te bieden. Stap bij lepelvoeding langzaam over van melk naar vaste voeding door de maaltijd te pureren en deze met een zachte lepel aan te bieden. Het grote voordeel hierbij is dat je weet hoeveel energie en nutriënten jouw baby binnenkrijgt. Het nadeel is dat het veel tijd kost om zelf ingrediënten te pureren. (1)

Het aanbieden van stukjes wordt de Rapley-methode genoemd. Hierbij eet je kindje alleen maar stukken uit het vuistje. Het eten wordt niet gepureerd en er komt dus geen lepel aan te pas. De baby beslist of, hoeveel en hoe snel hij of zij eet. Voorstanders van deze methode claimen dat baby’s hierdoor sneller onafhankelijk worden: ze leren zelf wanneer ze honger hebben, voldaan zijn en accepteren sneller de textuur van niet gepureerde voeding. Begin hier alleen mee als je baby er klaar voor is, om te voorkomen dat hij/ zij zich verslikt in een hapje. Er zijn heel weinig studies die de twee methodes (gepureerde voeding vs de Rapley-methode) vergeleken hebben en de enige goede studie die we tegenkwamen - de BLISS trial van 2015 - vond geen verschillen. De meeste onderzoekers raden daarom aan om beide methoden naast elkaar te gebruiken: start met gepureerde hapjes maar biedt daarnaast ook stukjes aan zodat je baby went aan verschillende texturen. (3)


Een andere tip voor bij de eerste hapjes is: ‘geef niet op’. Probeer hetzelfde hapje op verschillende dagen aan te bieden, ook al lijkt het in eerste instantie geen succes. Het kan tot 15 keer duren voordat een baby aan een bepaald soort eten went. Wellicht dat je baby bij een volgende poging een aantal dagen of weken later anders reageert (4). Een strategie die ook vaak werkt is het zelf proeven van het eten en laten zien dat je het lekker vindt. Maak het leuk. Doe een vliegtuig na en lach. Dit kan de hele eetervaring veranderen.


En dan nu allergenen. Over de periode 2001-2011 zijn het aantal allergieën bij Europese kinderen tussen de 0 en 5 jaar verdubbeld (5). Volgens het Voedingscentrum (6) heeft jong beginnen met het geven van noten of pinda’s verschillende voordelen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen met een hoger risico op een noten- of pinda-allergie, later minder vaak een allergie hiervoor ontwikkelen als ze al jong noten en pinda’s krijgen. Krijgt je baby toch een allergische reactie, neem dan zo snel mogelijk contact op met de huisarts of het consultatiebureau (7).


Ten slotte nog borstvoeding. hoe langer je borstvoeding kan geven, hoe beter voor je baby en hoe beter voor jezelf. De WHO raadt borstvoeding aan tot twee jaar of zelfs later (8). Dit is echter niet voor elke moeder mogelijk of even gemakkelijk. De keuze is dus volledig die van jou. Lukt het je om lang borstvoeding te geven? Fantastisch! Lukt het niet? Dan is er voldoende opvolgmelk op de markt.


Disclaimer:

Het advies in dit artikel is enkel voor informatieve doeleinden en is geen vervanger voor medische diagnoses, advies of behandelingen. Raadpleeg altijd een consultatiebureau of een huisarts om de individuele behoeften van je baby te begrijpen.


Bronnen:

1. Llewellyn, C., Syrad, H. (2018). Baby food matters: What science says about how to give your child healthy eating habits for life. London, Great Britain: Yellow Kite.

2. Havermans, R.C., Jansen, A. (2007). Increasing children's liking of vegetables through flavour-flavour learning. Appetite, 48(2), 259-262.

3. Daniels, L., et al. (2015). Baby-Led Introduction to SolidS (BLISS) study: A randomised controlled trial of a baby-led approach to complementary feeding. BMC Pediatrics, 15, 179.

4. Mennella, J.A., Nicklaus, S., Jagolino, A.L., Yourshaw, L.M. (2008). Variety is the spice of life: strategies for promoting fruit and vegetable acceptance during infancy. Physiology & Behavior, 94(1), 29-38.

5. European Academy of Allergy and Clinical Immunology. (2011). 17 million Europeans allergic to food; Allergies in children doubled in the last 10 years. [Press release]. Retrieved from https://bit.ly/MpUvIi.

6. Voedingscentrum. (2018). Allergie of voedselintolerantie bij mijn baby. Retrieved from https://bit.ly/2PXHC9a.

7. Voedingscentrum. (2018). Kan ik mijn jonge kind al noten of pinda’s geven? Retrieved from https://bit.ly/2BwmHol.

8. World Health Organization. (2018). Breastfeeding. Retrieved from https://bit.ly/2SeXupx.


schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang €2 korting bij je eerstvolgende bestelling in onze webshop

volg ons op social media

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

© 2019 pure baby foods | privacy verklaring | cookiebeleid | Amsterdam, Nederland