• Jasper

Kikkererwten

Bijgewerkt: 27 dec 2019

Wij zijn er helemaal gek op. Rooster ze in de oven voor een gezonde snack, voeg ze toe in de heerlijke Italiaanse soep pasta e fagioli of transformeer ze tot krokante Indische papadums. Maar, noem ons mainstream, wij gebruiken kikkererwten vooral in humus. Meng ze met wat knoflook, citroensap, tahin en olijfolie et voilà, de perfecte dip! Maar wat zijn kikkererwten nu precies? Waar komen ze vandaan? En zijn ze geschikt voor de allerkleinsten? In deze blog gaan we samen op onderzoek. En als uitsmijter geven we je ook nog een mini-proof recept met kikkererwten uit eigen keuken mee: onze aardbei en rode bieten spread.

Kikkererwten hebben helemaal niets met kikkers te maken en chickpeas (de Engelse vertaling van kikkererwten) hebben niets met kuikens te maken. Het zijn beiden verbasteringen van het Latijnse woord cicer, wat ‘grauwe erwt’ betekent. Wie kikkererwt zegt, valt in herhaling want zegt dus eigenlijk ‘erwterwt’. (1) De kikkererwtenplant komt oorspronkelijk uit Zuidwest-Azië en wordt al eeuwen gecultiveerd in Azië en het Middellandse Zeegebied. Ook al worden de peulvruchten nu over de hele wereld gegeten, India is met ongeveer 70% van de wereldwijde productie met voorsprong de grootste producent. Wil je zelf in Nederland kikkererwtenplanten kweken? Verwacht dan geen grote oogst. De kniehoge struiken groeien namelijk het beste in een droog en warm klimaat. (2)


Kikkererwten vind je tegenwoordig in elke supermarkt en dat kunnen we alleen maar aanmoedigen want ze zijn erg gezond. Kunnen kikkererwten ook aan baby’s gegeven worden? Absoluut, en dit kan reeds vanaf 6 maanden! (3) Ten eerste bevatten kikkererwten veel eiwitten, en deze heeft je kleintje nodig om weefsels zoals spieren te bouwen. Bovendien is de ‘kwaliteit’ van deze eiwitten ook hoog, omdat ze acht van de negen essentiële aminozuren bevatten. (4) Dit zijn aminozuren die we niet zelf kunnen aanmaken en die je om die reden voldoende via voeding binnen moet krijgen. (5) Ten tweede zijn kikkererwten vezelrijk. Vezels zijn onverteerbare deeltjes van planten die belangrijk zijn voor een gezonde spijsvertering. Ze dienen als voedingsbron voor goede bacteriën die in onze darm leven en helpen ook vocht aantrekken, waardoor de ontlasting van je kindje soepel blijft. (6) Ten slotte bevatten gekookte kikkererwten mineralen zoals ijzer, fosfor, koper, zink en mangaan en vitamines zoals folaat (vitamine B). Al deze micronutriënten vervullen belangrijke functies in het lichaam van je kleintje. Zo is ijzer nodig om zuurstof door het bloed te vervoeren en wordt folaat gebruikt om DNA aan te maken en cellen te splitsen. (4) Wij vinden kikkererwten zelfs zo’n mooi ingrediënt dat we het verwerkt hebben in onze paarse variant. We begrijpen dat het als drukke ouder niet altijd lukt om zelf kikkererwten te weken en te koken, ook al vinden we deze een stuk lekkerder dan uit blik. Kikkererwten uit blik zijn dus prima, maar let op of er geen zout aan toegevoegd is. Te veel zout is namelijk slecht voor je kindje, omdat haar nieren zout (natrium) nog niet goed kunnen verwerken. (7)


We eindigen onze ode aan de kikkererwt met een heerlijke dip voor jou én je kindje. Laat je ons weten wat je ervan vindt?


Ingrediënten:

 • 30 gram droge kikkererwten

 • 1 gekookte rode biet (ongeveer 80 gram)

 • 12 verse of diepvries aardbeien (ongeveer 140 gram)

 • 3 eetlepels amandelpasta

 • 1 eetlepel koolzaadolie

 • 2 eetlepels citroensap

Keukenmaterialen:

 • Pan

 • Snijplank

 • Keukenmes

 • Blender of keukenmachine

 • Lepel of pannenlikker

Instructies:

 • Vul een pan met minimaal 150 ml water en laat de kikkererwten hier tussen de 8 en 12 uur in weken. Gebruik daarna het weekvocht om de kikkererwten tussen de 60 en 90 minuten te koken. Laat de kikkererwten vervolgens uitlekken en afkoelen in een vergiet.

 • Was de aardbeien en verwijder de kroontjes.

 • Blend en meng alle ingrediënten in een blender of keukenmachine totdat je een egaal geheel hebt. Breng met een lepel of pannenlikker het mengsel over in een leuk potje. Je spread is klaar. Heerlijk voor op de boterham of om te dippen!

Bronnen:

1. Instituut voor de Nederlandse taal. (2016). Heeft een kikkererwt iets met kikkers te maken? Retrieved from http://bit.ly/38Uf9LP.

2. GroenteGroente. (2019). Kikkererwten koken: tips en recepten. Retrieved from http://bit.ly/2r9qxT7.

3. Kind en Gezin. (2019). Vanaf 6 maanden: In voorraad. Retrieved from http://bit.ly/34FfW02.

4. Livestrong. (2018). Benefits of chickpeas. Retrieved from http://bit.ly/35GcvHA.

5. Voedingscentrum. (2019). Eiwitten. Retrieved from http://bit.ly/2Q0WdTg.

6. Voedingscentrum. (2019). Vezels. Retrieved from http://bit.ly/36NlUx6.

7. Ouders van Nu. (2019). Hoeveel zout mag je kind per dag. Retrieved from http://bit.ly/35ACSPc.

schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang €2 korting bij je eerstvolgende bestelling in onze webshop

volg ons op social media

 • Facebook - Black Circle
 • Instagram - Black Circle

© 2019 pure baby foods | privacy verklaring | cookiebeleid | Amsterdam, Nederland