• Sanne

wat bedoelen we met cold-pressed?

Bijgewerkt: jan 31


Liever horen dan lezen?

Oprichter Jasper legt in bovenstaande video in 2 minuten uit wat cold-pressed is.


Bij pure baby foods maken we gebruik van cold-pressure (HPP of hogedrukpasteurisatie) als conserveringstechniek voor onze hapjes in plaats van hitte sterilisatie. Het is echter voor veel mensen onduidelijk wat cold-pressure precies betekent en wat de voor- en nadelen zijn in vergelijking met andere conserveringstechnieken. Hier vertellen we je graag meer over.

Conserveren is een manier om je voedsel langer houdbaar te maken. Ongewenste micro-organismen (zoals bacteriën, schimmels, gisten of virussen) worden gedood of er wordt voor gezorgd dat ze niet verder groeien. Hierdoor bederft je eten minder snel en word je minder snel ziek. Er bestaan verschillende manieren hiervoor, zoals koelen, invriezen, drogen, toevoegen van zout, suiker of zuur, fermentatie, roken, verhitten of het toevoegen van conserveermiddelen (1). Sinds enkele jaren bestaat er ook cold-pressure. Graag gaan we verder in op verschillende conserveringstechnieken die bij babyvoeding worden toegepast: warmtebehandeling (pasteuriseren en steriliseren), invriezen en HPP.Warmtebehandeling

Warmtebehandeling van producten is een van de meest gangbare conserveringstechnieken in de voedingsmiddelenindustrie (2). Hierbij worden micro-organismen gedood en worden andere stoffen die de smaak beïnvloeden onschadelijk gemaakt, zoals enzymen (1).

Binnen warmtebehandeling bestaan er twee methoden:

- Pasteuriseren. Hierbij wordt je eten kort verhit rond de 72°C, waardoor bacteriën worden gedood die snel uitgroeien. Niet alle bacteriën gaan dood. Bovendien zijn gepasteuriseerde producten beperkt houdbaar en moet je ze in de koelkast bewaren.

- Steriliseren. Hierbij worden producten (kort) verhit tot boven de 100°C. Dit doodt alle micro-organismen. Hierdoor kan je gesteriliseerde producten lang bewaren (vaak tot langer dan 2 jaar) en kan je ze buiten de koelkast in gesloten verpakking bewaren. Het sterk verhitten zorgt vaak wel voor een afwijkende smaak en verlies van voedingsstoffen (I). Dit is de techniek die het vaakst wordt toegepast bij babyvoeding hapjes in het schap.


Invriezen

Een andere conserveringstechniek die wordt toegepast bij babyvoeding is invriezen. De voordelen hiervan zijn dat babyhapjes langer houdbaar blijven en dat de voedingswaarde behouden blijft. Wat belangrijk is om te weten dat bacteriën bij deze conserveringstechniek weliswaar inactief gemaakt worden, maar niet doodgaan. Koken op de aanbevolen temperatuur is de enige manier om er zeker van te zijn dat je eten veilig is (3). Ook verandert de textuur van de voeding. Tot slot duurt het langer om ingevroren babyhapjes te ontdooien waardoor het iets minder handig on-the-go is.


Cold-pressure

De houdbaarheid van verse voedingsmiddelen kan verlengd worden dankzij cold-pressure. Cold-pressure wordt tot nu toe vooral toegepast bij sappen en spreads maar is ook heel goed toepasbaar op babyvoeding. Deze techniek werkt als volgt: de voedingsmiddelen worden direct na het blenden verpakt, zonder toevoeging van conserveringsmiddelen of kunstmatige stoffen. De verpakkingen worden vervolgens in de HPP machine geplaatst, waar ze worden ondergedompeld in een koud bad met water (ongeveer 4 graden Celcius). Vervolgens worden de hapjes blootgesteld aan extreem hoge druk, alsof je ze op de bodem van een 60km diepe oceaan zou plaatsen (4). Door deze hoge druk worden schadelijke micro organismen geïnactiveerd. Cold-pressing activeert micro-organismen even effectief als standaard warmtebehandelingen. Cold-pressing heeft echter als voordelen dat smaak, textuur en voedingswaarde intact blijven en dat er veel minder energie wordt verbruikt. En doordat producten hierdoor langer houdbaar zijn, hoef je ze minder snel weg te gooien (5).


Door HPP toe te passen bij onze hapjes, blijven voedingswaarde en verse smaak zo veel mogelijk behouden. Ook al moet je onze hapjes in de koelkast bewaren, ze kunnen 4 uur buiten de koeling. Ideaal dus als je samen op stap gaat met je mini ;-)


Bronnen

1. Voedingscentrum (2019). Conserveren. Verkregen via https://bit.ly/2TBO349.

2. Safe Food Factory (2019). Pasteuriseren, steriliseren, UHT. Verkregen via: https://bit.ly/2SpUeqF.

3. Eating Well (2019). 6 Common Myths About Freezing Foods. Verkregen via https://bit.ly/2Evw2zs.

4. Hiperbaric (2019). HPP Technology. Verkregen via: https://bit.ly/2GHJ7rH.

5. Wageningen University & Research (2019). Milde conservering. Verkregen via: https://bit.ly/2WO2hAU.
schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang €2 korting bij je eerstvolgende bestelling in onze webshop

volg ons op social media

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

© 2019 pure baby foods | privacy verklaring | cookiebeleid | Amsterdam, Nederland